Solucan Gübresi Üretim Tesisi Yapmak: Maliyeti ne kadar? Nasıl yapılır? Gerekli belgeler

Solucan Gübresi Üretim Tesisi Kurma Neden Çok Tercih Ediliyor?

Toprakta yeteri kadar bulunmayan, fakat bitkiler için gereken maddeler gübre ile kazanılır. Tarımda verimliliği yüksek ölçüde arttıran bir gübre türü de solucan gübresidir. Türkiyede son yıllarda en çok rağbet gören iş fikirlerinden biri de solucan gübresi üretimidir. Hem ülkemizde hem de dünyada solucan gübresine olan talep giderek artıyor. Solucanlar içinde ise kaliforniya solucanları en çok tercih edilen türlerin başında geliyor. Kaliforniya solucanları çok hızlı üreme yeteneğine sahip canlılar oldukları için solucan gübresi üretim projesi kendiliğinden hızla büyüyen bir yapıya sahip oluyor. Bundan dolayı tesis kurmak isteyen girişimcilerin çok büyük bir yatırım yapmasına gerek yoktur. Dikkat edilmesi gereken solucan gübresinin ve solucanların verimliliğinin arttırılması için üretim alanlarının nem oranının ayarlanmasıdır.

solucan gübresi üretim maliyeti

Solucan Gübresi Üretim Tesisi Nasıl Kurulur?

Öncelikle nelere ihtiyaç duyuluyor. Hemen onları sıralayalım.

  • Açık veya Kapalı Alan
  • Üretim Havuzu

Solucanların doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacağı kapalı bir alanda barınması gerekiyor. Eğer bu alan betonarme bir yapıda olursa soğuk ve sıcağa karşı korunaklı olacağı için çok daha elverişli bir üretim tesisine sahip olursunuz. Eğer böyle bir yapıya sahip olma şansınız yoksa izolasyonlu çadır ihtiyacı karşılayacaktır.

Üretim havuzu konusunda;

100 bin adet solucan için 10 m2’lik üretim havuzuna ihtiyaç  var.
Üretim havuzunun uzunluğa alanın yapısına göre uygun ölçülerde belirlenebilir.
Örnek olarak;

Uzunluk 7 metre,
En 1,5 metre,
Yükseklik 60-70 cm ideal ölçülerdir.
Solucanları beslemek için ise taze sığır gübresine ihtiyacımız var.

solucan gübresi nasıl üretilir

Kompost (mama) yapımına uygun materyaller;

  • Çimen, ot,
  • Ağaç yaprakları,
  • Mısır sapı, yaprakları, koçan yaprakları veya öğütülmüş koçan,
  • Buğday, arpa veya yulaf samanı,
  • Talaş, kağıt, karton parçaları (kuşe kağıt olmaz),
  • Yonca,
  • Fındık, fıstık, ay çekirdeği veya ceviz kabukları (öğütülmüş),
  • Fabrikaların bitkisel atıkları,
  • Çay posası,
  • Yumurta kabukları,
  • Pancar yaprakları,
  • Mutfak veya hal atıkları (sebze, meyve kalıntıları veya kabukları).

Solucan Gübresi Üretim Tesisi Maliyeti Ne Kadardır?

M2’ye 10 bin Kaliforniya solucanı bırakılabiliyor. 10 bin adet solucan ile işe başlanacaksa yaklaşık 5.000 TL’yi gözden çıkarmak gerekir. Bu durumda 100 m2’lik bir kapalı alan 1 milyon solucana ev sahipliği yapabilir.100.000 solucana yetecek olan havuzlar yaklaşık 1000 TL’ye elde edilebiliyor. 100 bin adet safkan Kaliforniya solucanı fiyatı yaklaşık olarak 10 bin TL.Fakat solucan gübresi üretim tesisi kurmak için mutlaka 100 bin solucan ile başlangıç yapmak zorunda değilsiniz. Değerlendirme yapacak olursak; 100 bin adet safkan Kaliforniya solucanı adet olarak bir yıl sonunda 16 katına çıkacaktır. 100 bin adet Kaliforniya solucanı bir yıl sonra 1.600.000 adet olur.

solucan gübresi üretimi

Solucan Gübresi Üretiminde Hasat Nasıl Yapılır?

Üretim havuzu solucan humusu ile dolduğunda altı delikli olan meyve kasalarına taze mama doldurup en üste bırakırsanız, tüm solucanlar kısa zamanda bu kasaların içine girer. Böylece solucanları kasalar ile birlikte bir kenara alıp humus ile dolan üretim havuzunu boşaltabilirsiniz. Daha sonra solucanları tekrar üretim havuzuna geri dökebilir ve besleme sürecini baştan başlatırsınız.

Solucan Gübresi Nasıl Satılır?

Solucan gübrelerini genellikle seracılar, fide üreticileri, çeşitli peyzaj şirketleri, meyve ve sebze üreticileri ile %100 organik üretim yapanlar satın alıyor. Bu tarz üreticiler kaliteli solucan gübresine ihtiyaç duyuyor ve solucan gübresinin kalitesini, solucan maması belirliyor. Solucan gübresi üreticileri için hazır mama üreten firmaların bir çoğu gübre alışı garantisi verebiliyor. Bu yüzden hedef kitle arasında hazır mama üreticileri de yer alıyor. Günümüzde solucan gübresinin en iyi satış kanalı çiftçiler ile doğrudan iletişim içerisinde olmak olarak kabul ediliyor. Ülkemizin tarım ülkesi olması, son yıllarda %100 organik üretimin artış göstermesi, çok sayıda üreticinin ve çiftçinin gübreye ihtiyaç duymasına neden oluyor.

Mesaj Bırakabilirsiniz