Rent a Car Açmak – Oto Kiralama İşi Kurmanın Maliyeti

Karlı bir yatırım yaparak Rent a Car açmak istiyorsanız size iyi bir tercih yaptığınızı söyleyebiliriz. Ülkemizde araba fiyatlarının giderek pahalılaşması insanları araba almak yerine araba kiralamaya sevk ediyor. Siz de bu durumu değerlendirerek acil arabaya ihtiyacı olan kişilere araba kiralayarak iyi bir gelir getiren iş sahibi olabilirsiniz. 2019 yılında Rent a Car açmak için ne kadar sermaye gerekir, Rent a Car işinden para kazanmanın püf noktaları nelerdir sizlere anlatacağız.

Rent a Car Açmak

rent a car dükkanı açmak

İngilizce bir ifade olan “Rent a Car” kelimesi araba kiralama anlamına gelmektedir. Piyasada daha çok Rent a Car’cılık olarak bahsedilen bu iş için cebinizde 200.000 TL sermaye olması gerekmektedir. Öyle ki 2019 yılında ortalama bir araba almak için 30-50 bin lira arası cebinizden para çıkacaktır. 4-6 araçlık bir rent a car filosu kurmak için en az 200 bin liranızın olması gerekmektedir.

Satın alacağınız araçlarda fazla masraf yapmadan uygun 2.el, temiz araba almaya bakmalısınız. Bu işte en önemli şey aracın sağlamlığı ve piyasada bilinen, sık kullanılan araçlara sahip olmaktır. Çok eski ve hurdaya çıkmış olan araçlardan uzak durulmalı.

Rent a Car açmak için kendinize uygun bir dükkan bulmalısınız. Müşterilerin size kolay ulaşabilmesi için bu noktayı seçerken insan trafiğinin yoğun olduğu, işlek noktalarda açılış yapmalısınız. Sektöre yeni girdiğinizden  pek araç kiralayamayabilirsiniz. Bu oldukça normal bir durumdur. Zaman ile müşteriler sizi tanıdıkça referans yolu ile yeni müşteriler kazanacaksınızdır.

Rent a Car Açmak İçin Yasal Prosedürler

rent a car açmak için yasal prosedürler

Her işte olduğu gibi Rent a Car açmak için de tabii olmanız gereken bazı yasal prosedürler var. Sizler için Ek İş Ajandası olarak rent a car sektöründe iş yapabilmek için yasal prosedürleri araştırdık ve bazı bilgiler topladık. Aşağıdan maddeler halinde prosedürler hakkında bilgi alabilirsiniz.

– Rent a Car dükkanının kapalı alanı en az 80 m2 olmalıdır.
– İşletmede araç takip sistemi GPS kullanılmalıdır.
– Araçların dükkan dışına veya kamu alanına park edilmesi yasaktır.
– İşletmede yanıcı veya patlayıcı madde bulundurulması yasaktır.
– İşletme otoparkında LPG’li araçlar park edilmeyecektir.
– İşletme içerisinde tuvalet bulunmalıdır.
– İşletmenizde güvenlik kameraları ve kamera kayıt sistemi olmalıdır.

Bu şartları karşıladığınıza eminseniz hemen bağlı bulunduğunuz belediyenin “İş Yeri Ruhsatı Alma” birimine aşağıdaki belgelerle birlikte başvurarak ruhsat işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

Ruhsat için gerekli belgeler;

– 2 adet vesikalık fotoğraf (şirket işletmesi için gerek yoktur, şahıs firması ise gereklidir)
– Nüfus Cüzdanı fotokopisi ve Adli Sicil Kaydı fotokopisi
– SGK’ya kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
– İşletici Kimlik Bildirme Belgesi fotokopisi
– İmza sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi (şahıs şirketleri için gerekli değildir)
– Vergi Levhası fotokopisi
– Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi fotokopisi
– Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi fotokopisi
– İşyeriniz kiralıksa kira sözleşmesi fotokopisi (sözleşme tapuda adı geçen mülk sahipleri ile yapılmalı ve belgenin aslı veya noter tasdikli sureti getirilmelidir)
– Muvafakatname (en az 8 daireli apartman altında açacaksanız gereklidir)
– İş yeri krokisi
– İtfaiye Uygunluk Raporu
– ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi

Biraz kalabalık bir belge toplama aşaması olsa da kolaylıkla bunları halledip başvurunuzu başlatabilirsiniz.

Rent a Car İşinin Püf Noktaları

rent a car işinin püf noktaları

Her ticari iş kurmada olduğu gibi Rent a Car açmak isteyen bir kişi de kısa zamanda maksimum karı elde etmek, bununla birlikte araç filosu kurarken yapmış olduğu yatırımı en kısa sürede amorti etmek ister. İşte sizlere Rent a Car işinde faydası dokunacak bazı ipuçları.

– Araç satın alma konusundan pek anlamıyorsanız araba bakarken yanınızda bilgili bir kişi ile gidin. Olmayacak arabalara aşırı paralar ödemekten kurtulursunuz.
– İkinci el araba alırken aracın kilometresi ve yaşına dikkat edin. Çok fazla masraf çıkartan araç modellerini satın almaktan kaçının.
– Araçlarınınız sigortasını sakın ihmal etmeyin. Bunun için internette “Rent a Car Kaskosu” araştırmasını yapabilirsiniz.
– Araçların tamamını manual vites almayın. Araçlarınız arasında mutlaka 1 adet otomatik vites araç olsun. Özellikle bayan müşteriler otomatik vites araç kullanmayı daha pratik buldukları için bu yönde bir istekleri olabiliyor.
– Hızlıca müşteri çekebilmek için kartvizit basımı yapıp çevre esnafa dağıtım yapın.
– Müşteriye karşı güleryüzlü olun ve onları kazıklamaya çalışmayın. Belki birini kazıklarsınız ancak bir daha adam akıllı müşteri bulmakta zorlanırsınız.
– Fiyat politikanızı her cebe uygun olarak belirleyin. Bu nedenle de çok lüks araç satın alımı yapmayın. Orta sınıf aracı alarak orta sınıflara uygun kiralama bedeli ile kiralayın.

Rent a Car İşinde Ne Kadar Kazanırım ?

rent a car işinden ne kadar kazanılır

Oldukça karlı bir iş olduğunu söyleyebileceğimiz Rent a Car işinde geliriniz iş potansiyeline göre büyük değişiklik gösterecektir. Bu nedenle net bir rakam söylemek çok zordur. Örneğin yaşadığınız şehirde 1 günlük araç kiralama bedeli olarak ne kadar talep ediliyor, piyasa fiyatları ne durumda bunları bilmek gerekiyor.

Düz bir hesap yapıp günlük 100 TL’den kiralama yaptığınızı ve her hafta 5 aracınızı 4 gün kiraya verdiğinizi düşünürsek aylık cironuz 8.000 TL olacaktır. Bölgenizdeki kiralama piyasası ve araçların boş kalma durumuna göre ciro artabilir veya azalabilir.

 

Bir araba kiralama işi yürütmek için internette araştırma yaptığınızda, modası geçmiş makaleler ile karşılaşacaksınız. Bu makalelerde 5 araç kullanıma sunuldu ve 25 araç kullanıma sunuldu gibi yorumlar göreceksiniz. Ya da araç kiralama işine girenler çok zengin olmuş gibi görünüyor. Peki bugün böyle mi? Kiralık araç açmak eskisi kadar karlı mı? Bu makaleyi sizlere araç kiralama sektörü hakkında en güncel bilgileri vermek için hazırladım.

Rent a Car Açmak

Araba kiralama işine başlamak isteyen herkes, sektörün eskisi kadar karlı olmadığını bilmelidir. Son 1 yılda araç fiyatları %200’den fazla arttı. Hatta kullanılmış arabaların değerinin üç katına çıktığı bile söylenebilir. Aksine tabii ki insanların alım gücü düştü. Kiralık araç fiyatları hesaplanırken fiyatlar, araç fiyatının amorti edilebilecek şekilde belirlenmektedir. Örneğin; 100.000 TL’lik bir aracın günlük kiralama bedeli yaklaşık 125 TL’dir. 100.000 TL olan aracın fiyatı 300.000 TL’ye çıkarsa günlük kiralama fiyatı 375 TL olmalıdır. Böylece yatırımınız kendini amorti edebilir. Ancak bu mümkün değildir. Müşterilerin alım gücü karşılanmadığında 200 TL kazansanız bile talebi görmekte zorlanacaksınız.

 

Peki işler hep bu kadar kötü müdür? Aslında, kiralık bir arabadan para kazanmak tamamen iş modelinize ve bulunduğunuz yere bağlıdır. Yabancı turistleri hedefleyen bir araç kiralama şirketiniz varsa, iş yapın. Dolayısıyla dövizle ödeme yaptıkları için fiyat onlar için değişmiyor. Bunun için ya turistik yerlerde ya da havaalanlarında bir ofise ihtiyacınız var. Havalimanında ofis açmak yüksek maliyetlerle ilişkilidir. Bunun yerine otellerin yakınındaki konumları da seçebilirsiniz. Şimdi kiralık araç nasıl açılır diyenler için tüm detayları adım adım anlatalım.

Rent A Car Açmak

Rent A Car Açmak 2

Öncelikle, hedeflemek istediğiniz müşteri grubunu belirlemeniz gerekir. Turistler, yabancı müşteriler, devlet ihaleleri, şirketler ve günlük müşteriler. Bunlardan hangisini hedeflediğinizi belirlemeniz gerekir. Özel ve devlet kurumlarına araç kiralamak için filo kiralama hizmeti sunmalısınız. Filo kiralama için en az 10 yeni araç mevcut olmalıdır.

 

Araç filosu kiralamanın en büyük avantajı, uzun süreli kiralamalar içermesidir. Bu durumda birçok araç kiralama firması araçları kiralayarak satın alır, ihaleye katılır ve kazanan firmaya teslim eder. Satın alınan ve kiralanan araçlar ortalama 36 ile 48 ay arasında kendini amorti etmektedir. Firmaların bu aşamada satın almak yerine kiralamayı tercih etmelerinin temel nedeni vergi, bakım ve sigorta maliyetleri açısından sağladığı faydalardır.

 

Filo kiralama işi size göre değilse ve minimum sermaye ile bu işe girmek istiyorsanız en az 3 araçla başlayabilirsiniz. Elbette bu 3 araç işine başlamak yerine nasıl hareket edeceğinizi bilmediğinizi varsayıyorum. Sadece dükkan açıp kapı önüne 3 araç koyarak iş yapmak kolay değil. Birçok araç kiralama şirketi, müşteri tabanını erken aşamalarda belirledi ve bu işe atladı. Örneğin; Polis memuru tutan, kiralık araç filosuna sahip olan ve mesleği bırakan tanıdıklarım var. İlk başta, bu kişi sadece araba kiralayarak yetkililerin arasına karışmayı başardı.

 

Araç kiralama işine başlamak için öncelikle bir hedef kitlenizin olması gerekir. Örneğin; Bu işi mevcut bir işe ek olarak yapabilirsiniz. Emlakçınız varsa araba da kiralayabilirsiniz. Bununla birlikte, bu kavram birçok zanaatkar için geçerlidir. Veya belirli bir iş alanındaysanız, o iş alanındaki çalışanlar için araç kiralayabilirsiniz. Bu alandaki en önemli konu güven oluşturmaktır.

Şimdi araç kiralama işine başlamak için yapmanız gerekenleri alt başlıklarda sıralayalım.

 

Okuyun: İş hayatında kullanılan renklerin anlamı ve anlamı

Bir yol haritası oluşturun

Öncelikle hangi işi alacağınızı planlamalısınız. Kiralık araba işi için bir hedef kitle ve iş modeli yaratma planlarınızı yazın. Bu sektörde sadece araçları alıp mağazada müşteri bekleyerek iş yapmak çok zor. Elbette tek seçeneğiniz tek bir araç kiralama şirketi açmak değil. Ayrıca araç kiralama şirketi satın alarak iş yapmak mümkündür. Nitekim sektör bilgisi olmayanlar için bayi alma seçeneği birçok süreç açısından daha mantıklı olabilir. Bunun nedenlerini yazının sonunda paylaştım.

 

Sermaye Miktarını Belirlemek

Bu işe kaç araçla başlayacağınızı belirlemelisiniz. Aldığınız araçlar sıfır ise her yıl değerinin düşmesi olasıdır. Araç pazarı her zaman artacak diye bir kural yok. Ayrıca sadece araç satın almak için sermaye ayırmanıza da gerek yok. Kiralık araç sigortası, kasko, yıllık bakım ücretleri gibi birçok masraf olduğunu bilmelisiniz. Tabii ki şirket açtığınız için kira stopajı gibi maliyetler de var. Aracınızı sigortalatmak ve ağır para cezalarından kaçınmak için yan iş yapmanızı önermiyoruz.

Araç Satın Alın

Hedef kitlenize uygun bir araç satın almanız gerekiyor. Birçok kişi eski model araçları kiralayabileceğini düşünüyor. Ancak sektörde çok fazla rekabet var. Birçok araç kiralama şirketi araç 2 veya 3 yaşında olduğu için hemen satışa çıkarıyor. Özetle müşteriler sürekli olarak yeni ve yepyeni araçlar beklemektedir. Burada şunu sormalısınız: Yeni ve daha ucuz araçlar varken neden sizden araç kiralasın? 5-6 yaşında bir araba satın almak ve kiralamak istiyorsanız, uygun fiyatlı bir kiralama hizmeti sunmayı düşünün. Satın alma gücünün düştüğünü varsayarsak, bu seçenek yerli müşteriler için faydalı olabilir.

 

Bir kiralık araç konumu belirleyin

Bu işi nerede yürüttüğünüz, başarınızı ve ne kadar karlı olacağınızı belirleyecektir. Turistik alanlar, havalimanı çevresi, tabela değeri olan ilçe merkezleri bulunduğunuz yerde başarılı olmanızı sağlar. Özellikle yurt dışından tatil için gelenler araç kiralamanın daha mantıklı olduğunu düşünüyor. Bu aşamada ister otelde ister yurt dışından online araç kiralama rezervasyonları yaparlar. Tabii ki Avis, Garenta ve Budget gibi uluslararası şirketler bu aşamada genellikle kârlıdır.

 

Şirket kurmak

Konum bulma aşamasından sonra artık iş kurmaya hazırsınız. Bu aşamayı tamamlamadan herhangi bir satın alma işlemi yapmayın. Çünkü satın aldığınız araçları firmaya teslim etmeniz ve kredi masraflarını ve faizini gider olarak göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca yıldan yıla kestiğiniz amortisman gideri ile daha az gelir vergisi ödersiniz.

 

Araç güvenliğini sağlamak

Satın aldığınız araçlar için mutlaka bir sigorta şirketi ile anlaşmanız gerekmektedir. Sigorta şirketleri genellikle kiralık araç şirketlerine uzaktan yaklaşır. Bu nedenle tercih edebileceğiniz sigorta şirketi sayısı sınırlıdır. Ayrıca sıradan bir özel müşteri sigorta için 2000 TL öderse, sizin için ücret yaklaşık 4000 TL olacaktır. Ayrıca bazı firmalar araç kiralamak isteyenler için kota uygulamaktadır. Örneğin; Hasarın yılda maksimum 100.000 TL’ye kadar karşılanacağı garanti edilmektedir. İlgili masraflar sizin sorumluluğunuzdadır.

 

Bir izleme ve uyarı sistemi kullanın

Araçların güvenliğini sağlamak için özel bir takip sistemi kurmanız gerekiyor. Ayrıca motor bloke etme, kaput açma alarmı, uydu takip, otomatik ateşleme kapatma ve motor kilitleme gibi uzaktan kumanda sistemleri için bir firma ile anlaşma yapılmıştır. Bu konuda hizmet sunan birçok takip yazılımı sağlayıcısı bulunmaktadır. Bu firmalar aracınızla ilgili sürekli bilgi almanızı ve tüm bu süreci mobil uygulamanızdan takip etmenizi sağlar.

 

Okuyun: Girişimcilerin bir işe başlamadan önce yaptıkları en yaygın hatalar

 

Kiralık araç bayiliği sunan şirketler

  • Merkezi araç kiralama
  • Ema araç kiralama
  • Kurumsal Araç Kiralama
  • Sixt araç kiralama
  • Aktif araç kiralama
  • Europcar bayisi
  • Rüzgarlı araba bayiliği

Yukarıdaki firmalar üzerinden araç kiralamaya başlamanız daha kolay olabilir. Yapmanız gereken firmaların ihtiyaçlarına uygun araçları satın alıp filoya eklemek. Büyük şirketlerle işbirliği yapmak reklam, müşteri desteği vb. avantajlara sahiptir. Konularda size yardımcı olacaktır.

Okuyun: Araba bayiliği sunan şirketler

 

Rent A Car Açılış Maliyetleri

2024 yılında sıfır km araç fiyatlarını hesaba katarsak 3 araçla kiralık araç açmanın minimum maliyeti 600.000 TL’dir. Bu sermaye ile 3 adet orta sınıf araç alarak kiralama sektörüne giriş yapabilirsiniz. Filo kiralama işine girmek isterseniz araç maliyeti 300.000 TL’yi geçecektir ve 10 araç için maliyetiniz 3 milyon TL’dir. Kullanılmış bir araba satın almak, kiralama maliyetlerini %40 oranında azaltır. Ancak bu, müşteri ile rekabet etmenizi engeller.

 

Kiralık araç açmak için gerekli belgeler

  • Lisans Başvuru Formu
  • oda kayıt belgesi
  • Operasyonel Sertifika
  • imza sirküleri
  • Ticaret siciline not
  • SGK Giriş Beyannamesi
  • Vergi Dairesi
  • İtfaiye Uyum Raporu
  • oturma izni
  • Kimlik fotokopisi
  • oturma izni
  • sabıka kaydı

Yukarıdaki belgeler birçok belediye tarafından kontrol edilmektedir. Elbette her belediye kiralık araç açmak için farklı koşullar sunabilir. Örneğin; Bazı belediyeler dükkanların önüne park etmeyi yasakladı. Bu nedenle belediyenizin izin işlerinden en doğru bilgiyi talep edebilirsiniz.

 

Araç kiralama işletmesi açmak isteyenlere tavsiyeler

Araç kiralama işletmesi açmak isteyenlere tavsiyeler

3 araba ile başladı, şimdi 100 araba varmış gibi hikayelere inanmayın. Bu işte aşina olmak ve tercih edilmek, ihale yoluyla para kazanmayı mümkün kılıyor.
Her şeyi resmi prosedürler dahilinde yapmalısınız. Araç sigortası, GPS takip, araç kiralama sözleşmesi gibi tüm işlemleri tamamlayın ve müşteri onayını alın.
Çok riskli bir sektörde olduğunuzu unutmayın. 1 yıldaki gelir bir günde gidebilir. Bu nedenle araç kiralarken müşteriyi dikkatli seçin. Ehliyet şartınız var mı?
Oto galeri açmanız ilk birkaç yıl işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer sektör bilginiz yoksa firmalarla görüşmelisiniz.
Düşen satın alma gücü ile ilgili kiralama seçeneğini sunan firmalar ön plana çıkacaktır. Bu durumda müşterilere daha uygun maliyetle nasıl hizmet sunulacağını araştırın.
Yeterli sermayeniz yoksa, dış kaynak araç kiralama veya sözleşmeli iş gibi seçenekleri düşünebilirsiniz. Örneğin; Araç sahibinden 1000 ile 2000 TL arasında Megane, Fiesta, Focus veya BMW gibi araçları kiralayabilirsiniz. Elbette müşteri trafiğiniz yoksa araç kiralama kayıplarla sonuçlanabilir.

“Kiralık Araç Açmak, Kiralık Araç İşletmesinin Maliyeti ve Karı” başlıklı yazımızın sonuna geldik. Görüşlerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz.

One Response

  1. Mustafa

Mesaj Bırakabilirsiniz